Bahan-bahan 
BAHAN A: 
6 keping       Roti gardenia butterscotch 
400 ml         Susu penuh krim dutch lady 
1 nos          Telur 
1 tps          Esen vanilla.
BAHAN B: 
20 g            Agar-agar tali (direndam
sebentar dan ditoskan) 
 6 cawan        Air 
160 g           Gula pasir 
3
tbsp          Susu pekat 
BAHAN
HIASAN: 
3 jenis perwarna
dan coklat rice secukupnye 
Cara membuatnya : 
1) Satukan semua bahan A dan biarkan
     seketika sampai roti kembang. Kemudian kisar bahan A hingga halus dan
     ketepikan. 
2) Masak bahan B dan masukkan air
     dan agar-agar dahulu masak hinnga agar-agar cair kemudian baru masukkan
     gula.. kacau sampai gula sebati.. 
3) Kemudian masukkan bahan A.kacau
     sehingga mendidih dan terus padamkan api.. 
4) Bahagikan puding kepada 3 bhagian..
     warna kan setiap bahgian dengan warna kegemaran anda.. kemudian masukkan dalam
     loyang selang seli.. akhir skali taburkan coklat rice diatasnye.. sejukkan
     dalam peti sejuk dan leh lah dipotong.. sedap dimakan sejuk2.
Yummmyyy.... dessert berbuka petang ni... ^_^
Ce try buat ye kawan-kawan.  
 
 

Selamat petang. Ni boleh saya try dengan mak untuk juadah buka puasa hari esok. Untuk hari ni, dah ada planning lain. :D
ReplyDeleteSelamat malam... Senang je kan.. sedap tau.. :)
ReplyDelete