" Usah Dituruti Reaksi Emosi, Lantaran Implikasi Tak Serasi Dengan Apa Yang Diimiginasi "

Super Moist Eggles Chocolate Cupcake


Bahan:
1 cawan tepung gandum

1 sk baking powder

1/2 sudu ecil soda bikarbonat

1/2 cawan serbuk koko (Rahel guna brand Tudor)

2 sudu besar susu tepung

1 1/4 cawan air sejuk (dr pt ais)

1 cawan gula perang

1 sudu kecil esen vanila

1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco

secubit garam

1/2 cawan minyak masak atau myk jagung atau mentega cair

1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara:

1.Panaskan oven pd suhu 160'C.Sediakan loyang kek.Griskan dengan

   mentega.(Rahel bakar versi cupcake).
2.Ayakkan tepung bersama bkg powder,soda bikarbonat & serbuk koko

   di dalam bekas besar.Masukkan tpg susu,garam dan gula perang.Kemudian
   kacau rata-rata.
3.Masukkan air sejuk,minyak masak,esen vanila dan coffe emulco/chocolate

   emulco.Kacau perlahan-lahan dg whisk.Pastikan adunan tidak berketul.
4.Akhir sekali,masukkan cuka atau jus lemon.Terus dikacau serta merta se

   hingga sebati.
5.Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.

6.Sejukkan kek setelah masak.Boleh jugak dihiaskan dengan topping kegemaran.


No comments:

Post a Comment